Sepetim

    Sepetiniz Boş

Premium ve Harikalar Temalar İçinde Arayın

Plesk nedir?

Plesk nedir?

Plesk Panel Nedir?

Web sitenizi internet üzerindeki kullanıcılara açabilmeniz için ihtiyaç duyacağınız en önemli iki kavram, domain ve hostingdir. Domain diğer adıyla alan adı sitenizin internet üzerindeki adresidir. Hosting ise sitenize ait tüm verilerin internet üzerinde erişilebilmesi sağlayan barındırma servisidir. Hosting hizmeti, servis sağlayacı firmalar tarafından verilirken, web sitenizin yönetimi site sahiplerine aittir. Hosting ile ilgili tüm konuları yönetebilmeniz için ise pratik paneller kullanılmaktadır.

Hosting işlemlerini kolayca uygulayabileceğiniz kontrol panelleri arasında, Plesk Panel ön plana çıkar. İnternet sitenizi yönetmenize yardımcı olan Plesk Panel; alan adı değiştirme, e-mail hesabı oluşturma, klasör izinlerini ayarlama ve çeşitli dizinleri erişime açma gibi işlemleri son derece basit bir şekilde uygulayabilmenize yardımcı olur. Bu sayede hostingle ilgili işlemleri gerçekleştirirken vakit kaybetmenizin önüne geçer.

Tüm internet sitelerinde kullanabileceğiniz Plesk Panel, Linux ve Windows işletim sistemleri üzerine kurulabilir. Linux üzerinden Plesk Panel kurulumu gerçekleştirmeniz için SSH ekranı üzerinden birkaç kod girmeniz yeterli olur. Windows üzerinden kurulum yapmak için ise Windows kullanıcıları için erişime açılan .exe uzantılı kurulum dosyasını indirip kişisel ayarlarınızı yapmanız gerekir. Vargonen hosting servislerinde ise Plesk panel hazır kurulu şekilde teslim edilmektedir ve sitenizi tanımladığınız andan itibaren ise Plesk Panel kullanmaya başlayabilirsiniz. 

Geçmişten Bugüne Plesk Panel

Plesk Panel, Plesk Inc. isimli bir Amerikan şirketinin 2003 yılında piyasaya sürdüğü bir web hosting kontrol panelidir. 2008 senesinden bu yana Parallels isimli şirket tarafından yayınlanan kontrol paneli, 18 farklı sürüme sahiptir. Düzenli olarak güncellenerek yaklaşık 3 ayda bir yeni sürümünü kullanıcıların beğenisine sunan Plesk, dünyanın en çok tercih edilen web hosting kontrol panelleri arasında yer alır.

İlk sürümlerinden beri internet sitesi sahiplerinin ihtiyaçlarını başarıyla karşılayan kontrol paneli, internet sitelerine dinamizm katar. Özellikle erişim sayısı yüksek, içeriği sıklıkla güncellenen ve hosting konusunda sık müdahale gerektiren internet siteleri için son derece ideal olan Plesk Panel, güvenlik önlemleriyle de kullanıcıların beğenisini kazanır.

Plesk Panel, Windows kullanıcılarına son derece pratik çözümler sunar.  Kendisine ait IIS üzerinde çalışan Plesk Panel, web sitenize eşsiz bir güvenlik sağlar ve tüm işlemlerinizi güvenlik endişesi yaşamadan tamamlayabilmenize imkân tanır. Ayrıca dosya yedekleme işlemini de sağlayan Plesk Panel, veri kaybı ihtimalinizi de minimuma indirir. Sitenizi yedekleyebilmenizi sağlayan kontrol panel, ayrıca raporlama sistemiyle de öne çıkar.

Plesk Panel Özellikleri Nelerdir?

Plesk Panel ile web sitenizin pek çok hosting işlemini kolayca halledebilirsiniz. Arayüzündeki sekme ve tuşlarla rahatlıkla kontrol edebileceğiniz Plesk Panel ile verilerinizi ve daha önceki ayarlarınızı da kaydedebilirsiniz. Düzenli olarak yayınlanan güncelleme seçeneklerini takip ederek en yeni hosting uygulamalarını ve en güncel güvenlik önlemlerini de yakalayabilirsiniz. Plesk Panel ile elde edebileceğiniz faydalar ise aşağıdaki gibidir.

  1. Domain Yönetimi: Plesk Panel kullanarak web sitenizin alan adını kolaylıkla yenileyebilir ya da silebilirsiniz. Satın aldığınız hosting hizmetinin izin verdiği kadar ek alan adı ekleyebilir ve böylece sitenizin ulaşılırlığını artırabilirsiniz.
  2. E-posta Hesabı Oluşturma: Satın aldığınız hosting hizmetinin size tanıdığı kadar e-mail hesabını Plesk Panel üzerinden kolayca açabilirsiniz. Home ⇒ Alan Adı Tıklayınız ⇒ Mail işlemlerini yaparak dilediğiniz mail hesabını oluşturabilirsiniz.
  3. Veritabanı Oluşturma: Plesk Panel kullanarak MySQL Veritabanı oluşturabilir ya da PHP MyAdmin girişi sağlayabilirsiniz. Menü ⇒ Alan Adı Tıklayınız ⇒ Veritabanı sıralamasını takip ederek veritabanına erişebilir, yeni veritabanı oluşturabilirsiniz.
  4. FTP Şifresi Yenileme: Plesk Panel kontrol panelinden yararlanarak FTP şifrenizi de kolayca güncelleyebilirsiniz. Menü⇒ Alan Adı Tıklayınız ⇒ Ayarlar adımlarını takip ederekFTP şifresi güncelleme ayarını seçebilir ve yeni şifrenizi oluşturabilirsiniz.
  5. Güvenlik: Plesk Panel, web sitenizi güvenli hâle getirmenize de yardımcı olur. Sitenizdeki verileri yedekleyen ve bu sayede bilgi kaybının önüne geçen panel, aynı zamanda hata kayıtlarını da raporlar ve size daha etkili bir deneyim sunar.
  6. Trafik Takibi: İnternet sitesi sahipleri için en önemli verilerin başında trafik gelir. Plesk Panel, bu bilgiye de ulaşabilmenize yardımcı olur. Site trafiğinizi analiz edip size raporlayan Plesk panel, site performansını kolayca izleyebilmenize olanak tanır.  

Hosting Yönetiminde Plesk Panel Avantajları Nelerdir?

Plesk Panel, hosting yönetimini kolay hâle getirmesiyle öne çıkar. Panel kullanılmadan gerçekleştirilen hosting yönetimi işlemleri, zorunlu olarak kodlarla ilerler ve bu durum da çeşitli problemleri beraberinde getirir. Özellikle kod yazmaya hâkim olmayan yöneticiler için büyük sorun olan bu durum, küçük işlemler için dahi sistem yöneticilerinin yardımına başvurma zorunluluğu doğurur ve vakit kaybetmenize sebep olabilir. 

Plesk Panel, sizin için hosting yönetiminde 7/24 çalışan bir sistem yöneticisi vazifesi üstlenir. İhtiyaç duyduğunuz tüm değişiklikleri size seçenek olarak sunan kontrol panel, kod bilginiz olmasa dahi hosting işlemlerinin tamamını yürütebilmenize imkân tanır. Son derece pratik bir arayüze sahip olan sistem, kolay kullanılma avantajı ile de öne çıkar ve web sitenizi daima dinamik tutabilmenizi mümkün kılar.

Sitenize yan adresler ekleyebilmenize izin veren Plesk Panel, bu sayede sitenizin daha erişilebilir hâle gelmesine olanak tanıyarak site trafiğinize katkı sağlar. Web sitenizi dışarıdan gelecek saldırılara karşı güvende tutma özelliğine de sahip olan panel, herhangi bir uzmanlık gerektirmemesiyle de kullanım kolaylığı sunar. Bu sayede özellikle ticari nitelikli siteler için büyük bir avantaj sağlar. 

Dünya genelinde 380.000’den fazla sunucuda ve 11 milyondan fazla internet sitesinde tercih edilen Plesk Panel, hızlı kullanım avantajıyla da beğeni toplar. Kullanışlı arayüzü sayesinde dilediğiniz işlem sekmesine rahatça ulaşabilmenize olanak tanıyan otomasyon, taleplerinizi de hızlı bir şekilde gerçekleştirir ve bu sayede sitenize anında müdahalede bulunabilmenize yardımcı olur.

Server kurulumu için de en ideal paneller arasında yer alan otomasyon, çok katılımcılı server çeşitlerini dahi sorunsuz şekilde yönetebilmenize yardımcı olur. Bu sayede sanal platformların kolaylıkla idare edilebilmesine yardımcı olan yazılım paketi, düzenli olarak güncellemesi sebebiyle son teknolojiyle daima uyumlu kalır ve çağı yakalamanıza yardımcı olanak tanır.

Plesk Panel’de WordPress Yönetimi

Plesk Panel, WordPress tabanlı sitelere de uyum sağlar. WordPress tabanlı siteler için özel bir eklentiye sahip olan otomasyon, toolkit kurulumu ile sitenize kolayca eklenebilir. Bu sayede WordPress ile kod bilgisi olmadan dilediğiniz siteyi kolayca kurmanız, Plesk Panel ile de yine teknik bilginiz bulunmasa dahi sitenizin hosting ve güvenlik işlemlerini pratik bir şekilde gerçekleştirmeniz mümkün olur. 

Plesk kontrol paneli, çalışmalarınızda ve değişikliklerinizde önizleme yapabilmenizi de sağlar. Özellikle WordPress tabanlı sitelerde kullanabileceğiniz test etme seçeneği sayesinde sitenizdeki değişiklikleri sandbox üzerinde görüntüleyebilir ve kontrol edebilirsiniz. Ayrıca Plesk Panel sayesinde web sitenizi kolayca senkronize edebilir ve kopyalayabilirsiniz. Bu sayede web site içeriğinizi rahatlıkla yedekleyebilir ve güvenliğinizi maksimum seviyeye çıkarabilirsiniz.

Diğer Blog

27.09.2022

HTML nedir?

09.12.2022

SSL nedir

10.12.2022

WWW Nedir?

12.12.2022

cPanel Nedir?

12.12.2022

Plesk nedir?

18.12.2022

Php Nedir?

18.12.2022

ASP Nedir?

18.12.2022

Basic Nedir?

18.12.2022

Python nedir?

18.12.2022

Delphi Nedir?

05.01.2023

Script Nedir?

17.01.2023

Wordpress Nedir?

17.01.2023

Smf Nedir?

09.12.2022

MySQL nedir?

31.05.2023

Procreate Nedir?

09.12.2022

CSS Nedir?