Web 2.0’ın çevrim içi dünyanın olanaklarını bambaşka bir noktaya taşıdığı günümüzde internet ortamındaki sunucuların önemi giderek artıyor. Etkileşime, bir başka deyişle kullanıcı yorumları ve tepkilerine açık hâle gelen web siteleri çektikleri organik trafiği kaldırmada zaman zaman zorlanabiliyor. Web sunucuları bu noktada devreye girerek web sitelerine güvenli bir deneyimin kapılarını açıyor.
Trafiği kontrol etmek, yoğunluğun arttığı durumlarda web sitesinin de performansını artırmak ve etkileşime açık uzantıları denetlemek gibi işlevlere sahip olan web sunucuları temelde çalıştırdığı web sitesinin yayında olmasından sorumlu. Hosting (barındırma) işlemini internet protokolü üstünden sunan web sunucuları aslında sitelerin yayınlanması için çevrim içi ortamdan gerekli alanın kiralanmasını ifade ediyor.
HTTP protokolünü kullanarak hizmet veren web sunucuları internet sitelerinde yer alan dosyaları kullanıcıların erişimine açan, onların taleplerini karşılayan ve bu taleplere göre web sitesinin yapısının değiştirilmesine imkân tanıyan bir yazılım olarak tanımlanıyor. Bilgisayarların otomatik mekanizmaları (bir nevi otomasyon sistemi) tarafından yürütülen etkileşime açık bu yazılımlar komut sistemi aracılığıyla uzaktan yönetiliyor.
İnternet dünyasında gördüğünüz her web sitesine ait veriler, istisnasız şekilde, bir ana bilgisayarın içerisinde depolanıyor. Bu ana bilgisayarın verimli şekilde kullanılması aşamasında da web sunucusu yazılımları devreye giriyor. Büyük yazılım paketlerinin bütününe karşılık gelen web sunucuları farklı yazılım çeşitlerinin birleşiminden oluşuyor, bu farklı yazılımlar da farklı işlevlerin kontrol edilmesini sağlıyor.
LiteSpeed Web Server Neden Tercih Edilmeli?
Bir web sunucusu seçimi yaparken kullanıcıların dikkat etmesi gereken birçok nokta var. Bunlardan ilki sunucunun çalışmak için ihtiyaç duyduğu işletim sistemi. (Windows, Linux veya macOS gibi) Bir diğeriyse taraflı programlama yetenekleri zira sunucuya gelen ve giden verimini doğru saptanması son derece önemli. Bölünebilirlik kapasitesi ve güvenlik de yine aynı şekilde.
Ayrıca çalışma performansı ve kontrol edilebilirliğin bir sunucunun temel işlevleri arasında yer aldığını ifade etmek gerekiyor. Hangi işletim sisteminde kullandığınız fark etmeksizin yoğunlukla baş edebilen, yüksek performans sunan ve web sitenizin organik trafiğinin denetimini en iyi şekilde yapan bir web sunucusu internet ortamındaki hemen hemen her sorununuz için oldukça faydalı.
Çevrim içi dünyada farklı işletim sistemleri için en iyi çözümleri sunan farklı web sunucuları mevcut. Web server olarak da isimlendirilen bu yazılımlar Windows, Linux ve macOS gibi farklı işletim sistemleriyle uyumlu şekilde çalışabiliyor. Web sitelerine ait dosyalar için depo vazifesi gören sunucular internet ortamındaki en büyük yardımcınız olarak dikkat çekiyor.
Kullanıcıların web sitelerinden beklediği performansı artıran yazılımlar arasındaysa LiteSpeed ön plana çıkıyor. Yüksek performans vadeden bu yazılım etkileşimin ve farklı yollarla kullanıcı katılımının inanılmaz bir noktaya ulaştığı günümüzde özellikle büyük ölçekteki web siteleri için vazgeçilemez konumda. Kullanıcı deneyimini iyileştiren LiteSpeed teknolojisi Nisan 2020 itibarıyla web sitelerinin %6.4’ü tarafından tercih ediliyor.
LiteSpeed Nedir?
Tescilli bir web sunucusu yazılımı olan ve LiteSpeed Technologies tarafından geliştirilen LiteSpeed (LiteSpeed Web server) popüler web server hizmetleri arasında yer alıyor. Çok fazla ziyaretçisi olan ve bu nedenle yüksek kaynak tüketimi gerçekleştiren web sitelerinin tercih ettiği LiteSpeed Web server yüksek performans ve güvenlik ortaya koyan en sağlıklı sunuculardan biri.
LiteSpeed web sitenizin çalışma performansını ve hızını önemli ölçüde artıran bir yazılım. Sitenize gelen güncel ziyaretçileri ve buna bağlı olarak oluşan organik trafiği en güncel sayfalarla karşılaşmanızı kolaylaştıran ve işlevsel kullanımıyla ön plana çıkan LiteSpeed önbellekte biriken geçmiş sayfaları otomatik olarak süpürüp söz konusu güncel sayfayı önbelleğe geçirme prensibiyle çalışıyor.
Bu web sunucusu sayesinde web sitenizin açılış hızı ciddi seviyede bir artış gösteriyor ve kullanıcı deneyimi daha iyi hâle geliyor. Özelleştirmeye çok açık bir yazılım olan LiteSpeed’i kullanarak hangi sayfaları önbelleğe alacağınıza siz karar verebiliyorsunuz. Örneğin web sitenizi ziyaret eden kullanıcılar arasında masaüstü ve mobil trafiği yaratanlar arasında ayrım yapabiliyorsunuz.
LiteSpeed cache (önbellek) kapatmak, bir başka deyişle cache özelliklerini devre dışı bırakmak tavsiye edilmiyor. Önbellek kapatma eğilimi genelde Iscache isimli eklentinin virüs olarak algılanmasından kaynaklanıyor. Fakat birçok kullanıcının sandığının tam aksine bu eklenti web sunucusu hizmetini aldığınız hosting firması tarafından otomatik olarak kurulan, son derece güvenli ve faydalı bir eklenti.
Web sunucusunda yer alan verilerin saklama ve yayınlama işlemine Web hosting ismi veriliyor. LiteSpeed Hosting de bünyesinde barındırdığı yüksek hız, güvenilir işlem önceliği, önbellek kullanımı ve özelleştirme seçeneklerindeki avantajlar sayesinde oldukça başarılı bir hosting hizmeti vadediyor. Hosting sunucunuz üzerinde LiteSpeed kurulu olması çevrim içi web ortamında yaşayabileceğiniz birçok sorunu çözüyor.
LiteSpeed Web Server Nedir?
LiteSpeed Web Server, LiteSpeed’in farklı şekilde telaffuz edilmesi olarak söylenebilir zira iki terim arasında hiçbir fark yok. Lite Speed Server diğer web sunucularına kıyasla birçok farklı teknik özelliğe ve kullanıcı deneyimini çok daha iyi hâle getiren avantajlara sahip. Her şeyden önce LiteSpeed ayarları itibarıyla PHP işlemesi konusunda çok daha hızlı.
Kullanıcıların en çok tercih ettiği sunuculardan biri olan LiteSpeed kurulumu Direct Admin, Plesk Panel ve cPanel üzerinde gerçekleştirilebiliyor. Daha yüksek performans elde etmek istediğiniz durumlardaysa LiteSpeed Web Server’ın stabil şekilde cPanel/WHM üzerinde kullanılması tavsiye ediliyor. Bu web server’ını kullanmaktaki temel amaç sunucunun yükünü azaltırken performansı yukarı çekmek olarak ifade ediliyor.
Günümüzün internet ortamında yüksek performans hedefleyen pek çok kullanıcı Linux tabanlı sunucularda Apache Server yerine LiteSpeed kullanmayı tercih ediyor. Burada farklı bir sunucudan LiteSpeed Web Server’a geçerken dikkat etmeniz gereken tek şey yazılımın bilgisayarınıza uygun olan sürümünü seçmeniz. Yazılımın uygun sürümünü seçtikten sonraki tüm detaylar ve kurulum aşaması oldukça kolay.
WordPress, Joomla ve Drupal tabanlı web siteleri için ideal bir hosting ortamı vadeden LiteSpeed Web Server yüksek PHP performansı sayesinde web sitenizin güvenliğini artırma olanağına da sahiptir. Sunucunuz üzerinde yüzlerce hareket olmasına rağmen en az seviyede bellek ve CPU kullanımı sağlayan bu web server’ı kullanıcı deneyimini başka bir seviyeye taşıyor.
Kullanıcıların hız düşüklüğü yaşamadan web sitenizde özgürce hareket etmesini mümkün kılan LiteSpeed lisans açısından da önemli avantajlara sahip. Zira bu yazılım farklı bellek, domain ve ücret aralıklarında kullanıcı dostu lisans seçenekleri sunuyor. LiteSpeed Web Server geniş ayar seçenekleri aracılığıyla IP başına bağlantı, istek ve trafik gibi detayları görüntüleyip kontrol edebiliyor.
LiteSpeed Web Server Neden Daha Hızlıdır?
LiteSpeed kullanmaya başladıktan sonra web sitenizin performansı yaklaşık olarak %60 oranında artış gösteriyor. Bu oran ziyaretçi sayısı ve kaynak tüketimi fazla olan web siteleri için çok şey ifade ediyor. Zira artan trafiği kontrol etmek ve sağlıklı bir sunucunun yardımıyla bu trafiği sürdürülebilir kılmak büyük web sitelerinin tek amacı olmuş durumda.
Bu web sunucusu de cPanel üzerinden gelen talepleri daha iyi karşıladığı ve yoğunluğun web sitesini yavaşlatmasını önlediği için daha hızlı kullanım ortaya koyuyor. Şunu da belirtmek gerekiyor ki minimum bellek kullanımı ve yüksek PHP performansı Google ve Facebook’un da tercih ettiği bu sunucunun daha hızlı olma nedenleri arasında yer alıyor.