Java Nedir ve Ne işe Yarar?
Java, 1995 yılında Sun Micro Systems mühendisi olarak görev yapan James Gosling tarafından geliştirilerek piyasaya sürülmüş bulunan bir uygulamadır.
Birçok farklı özelliğe sahip olan Java:
- Açık kaynak kodlu,
- Nesne yönelimli,
- Çok fonksiyonlu yapıda,
- Yüksek seviyeli bir dil,
- Yüksek verimli,
- Platform bağımsız,
- Adım adım işlenen bir uygulamadır.
Java, herhangi bir bilgisayar mimarisine bağlı olmadan ve platformlardan bağımsız olarak çalışabilen bir programdır. Bunu sağlayan (JVM) Java Virtual Machine olarak adlandırılan Java Sanal Makinesidir. Java kodları JVM’de çalıştırılabilen tipik sınıf dosyası (bytecode)'dır. İstenildiği taktirde farklı platformlara entegre edilebilir. Bu özelliği sayesinde platform kısıtlaması gibi bir sorunla karşılaşmadan uygulamanın kullanılması mümkün hale gelmektedir.
Java Ne İşe Yarar?
İlk kullanıldığı dönemlerde küçük cihazlarda kullanılmak üzere düzenlenmiş bir dil konumundaki Java, C ve C++ dillerine oranla daha yüksek ve güvenliği ön planda tutan bir işletme ve yazılım geliştirme olanağı sunması sebebiyle hemen her yerde kullanılmaya başlamıştır. Günümüzde oldukça popüler bir hale gelen Java kullanımı özellikle kurumsal ve mobil alanda sağladığı çözümlerle son derece önemli bir işleve sahip bulunmaktadır. Mobil ve kurumsal yapıların dışında J2SE 1.4 ve 5 sürümüyle masaüstü uygulamalarında da en popüler programlar arasında yer almaktadır.
Günümüzde internette gezinirken giriş yaptığımız birçok site, Java yüklemesi istemektedir. Özellikle oyun siteleri ve sohbet programlarının bulunduğu sitelerde bu durumla sık sık karşılaşılmaktadır. Bunun sebebi, gerek oyun siteleri, gerek sohbet programları, gerekse canlı TV sitelerinin tamamı Java ile çalışmasıdır. Ayrıca şirketlerin bilgi işleme sistemlerinin temelinde yer alan internet uygulamaları ve e-iş çözümlerinde Java ayrılmaz bir parçadır.
Java Kullanım Alanları
Java programlama dili sayesinde her türde ağ uygulamasının temeli oluşturulabilmektedir. Dünya üzerinde yaklaşık 9 milyon Java geliştiricisinin bulunması, programın ne denli yaygın kullanıldığının bir göstergesidir. Bu özellikleri sayesinde Java,
- Mobil ve gömülü uygulamalar
- Web tabanlı içerikler
- Oyunlar
- Kurumsal yazılımların geliştirme ve dağıtımında küresel bir standart haline gelmiş bulunmaktadır.
Bunun yanı sıra Java ile birlikte geliştirilen tüm uygulama ve hizmetler en verimli haliyle yapılmakta ve oldukça kolay bir şekilde dağıtılmaktadır. Günümüzde hemen her alanda karşımıza çıkan Java; veri depolama merkezleri, dizüstü bilgisayarlar, oyun konsolları, cep telefonları ve internet dahil olmak üzere oldukça geniş bir yelpazede kullanılmaktadır.
Tüm dünyada oldukça geniş bir kullanım alanına sahip bulunan Java; geliştirilme sürecinde java geliştiricileri, mimarları ve gönüllü kullanıcıları sayesinde mükemmel görünümüne kavuşmuş bulunmaktadır. Java’yı ön plana çıkaran en önemli özelliği ise bilgisayar platformları için en geniş kapsama sahip ve taşınabilir ve yüksek performansa sahip programların geliştirilmesine olanak sağlamasıdır. Java uygulamasının farklı platformlara entegre edilmek suretiyle kullanılabilir oluşu, iş sahiplerine daha fazla hizmet sunabilme olanağı sağlamaktadır. Java uygulamasının sahip olduğu farklı özellikler de tercih edilme sebeplerini çeşitlendirmektedir.
- Her hangi bir platforma yazılabilmesi ve farklı bir sanal platformda çalışabiliyor oluşu,
- Yüksek seviyede özelleştirilmiş bulunan uygulamalar ve hizmetlerin oluşturulabilmesi için uygulama ve hizmetlerin birleştirilmesi
- Web tarayıcılarıyla çalışabilen programların oluşturulabilmesi
- Mağaza, anket, çevrimiçi forumlar ve HTML formları işleme gibi sunucu taraflı uygulamalar geliştiriyor olması,
- Mikro denetçiler, cep telefonları, uzak işlemciler, sensörler, kablosuz modüller, ağ geçitleri, tüketici ürünleri gibi çoğunluğu elektronik cihazlar için yüksek verime sahip uygulamaların yazılabiliyor olması kullanıcıların Java’yı tercih etme sebepleri arasında yer almaktadır.
Java’nın Başlıca Nitelikleri
Java dili tasarımcıları başlangıçta küçük cihazlar ve avuç içi kullanıma yönelik üretilen cihazlar için geliştirilmiş olmakla birlikte, günümüzde tüm dünyada 9 milyon Java geliştiricisine sahip dünya standardı bir dil haline gelmiş bulunmaktadır. Java’yı bu denli popüler kılan dil özellikleri ise;
- Basit oluşu,
- Dağıtık olması,
- Nesne yönelimli oluşu,
- Çoklu iş yeteneğine sahip olması,
- Dinamik olması,
- Mimari yapıdan bağımsız oluşu,
- Taşınabilirlik özelliği,
- Sağlam ve güvenilir oluşu,
- Yüksek performansa sahip olmasıdır.
Basitlik Özelliği: Java tasarımcıları ve geliştiricileri uygulamanın kolay yazılabilmesi, kolayca derlenebilmesi ve kolayca düzeltilmesine yönelik çalışmalar yapmıştır. Java’nın C++ diline oranla daha basit olmasının nedeni, otomatik bellek tahsisi özelliği ve işi biten nesneleri yok ediyor oluşudur.
Dağıtık Olma Özelliği: Birden fazla bilgisayarın bir tek ağ üzerinde bütünleşik bir sistem olarak bir arada çalışmasına olanak sağlaması sebebiyle dağıtık olarak nitelendirilir.
Nesne Yönelimli Olma Özelliği: Kullanıcısına birçok önemli yetenek sunarak katılım, polimorfizm ( çok biçimlilik), hata ayıklama, modular programlama ve kodların yeniden kullanılabilmesi gibi nesnel yönelimli programlama değerlerinin bütün avantajlarını taşımaktadır.
Çoklu İş Yapma Yeteneği: Bu özellik, bilgisayarın aynı anda birden fazla işi yapabilmesi olarak tanımlanabilir. Farklı dillerde sistemle ilgili prosedürleri çağırarak yapılabilen ve özellikle görsel programlama ve ağ programlamada önem kazanan multithreaded özelliği, Java’nın özünde yer alan bir özelliktir. Java’yı popüler kılan özelliklerden biri de, platform bağımsız bir yapıya sahip oluşudur.
Java programı harklı platformlar için ayrı ayrı değil, JVM için bir kez derlenmektedir. Derleme sonucunda ortaya çıkan Java bytecode JVM tarafından yorumlanmaktadır. Java bytecode JVM’nin yüklü bulunduğu tüm makinelerde çalışabilir, JVM sanal makinesi ücretsiz olarak her makineye yüklenebilir. Kısaca Java programları bir kez yazılarak her yerde çalışabilme özelliğine sahiptir.
Java’nın işletim sistemleri ve donanımlardan bağımsız olarak çalışabilmesi nedeniyle, Java bytecode bir bilgisayar sisteminden bir diğerine kolayca taşınabilmektedir. Bu özelliği sayesinde programlama alanında çalışma yapan tüm geliştiricilerin farklı uygulama tasarımları geliştirmek adına ufkunu açmıştır.
Bilgisayar programlamasında kullanılan farklı dillerin sadece koşturma anında belirleyebileceği hatalar, Java tarafından derleme anında belirlenmektedir. Bu sebeple Java’nın güçlü (debug) hata ayıklama yeteneği de tercih sebepleri arasında yer almaktadır. Tasarımda güvenliği ilk öne çıkaran dil olma özelliğine sahip olan Java’nın, derleyicisi ve yorumlayıcısı güvenlik öncelikli şekilde tasarlanmış bulunmaktadır. Java ile ağ programı yazmak adeta dosyalara veri göndermek ve almak kadar kolay yapılabilen bir iştir.
Java Kullanıcıya Ne Sağlar?
Java, neredeyse tüm dünyadaki bilgisayar programcıları nezdinde standart haline gelmiş bir dildir. Bilgisayarlarla ilgili tüm konularda işe yarayan bir dil oluşu sayesinde java programcıları üstün bir ayrıcalığa sahip bulunmaktadır. Java uygulamaları konusunda profesyonel seviyeye yükselmiş olan programcıların iş bulamama gibi kaygıları olmadığı gibi, kolayca en yüksek ücretlerle iş teklifleri almaktadırlar. Peki, java kullanıcısına ne sağlar?
- Javanın basit bir dili olması, onu diğer dillerden daha kısa sürede ve daha kolay öğrenmenizi sağlayacaktır.
- Java programlarıyla aynı işi yapan C++ kaynak programlarına oranla java programları dörtte bir kadar uzundur. Bu sayede daha az kod yazarak zamandan ve emekten tasarruf etmeniz mümkün olacaktır.
- Java ile daha az kod yazacaksınız. Java API kullanıcıya gerek duyacağı her metodu hazır olarak sunacaktır. Kullanıcı istediğinde bu metotları kullanabilecek, istediğinde onlardan alt sınıflar üretebilecektir. Böylece kaynak programınızda oluşması muhtemel hataları önleme imkânına sahip olabileceksiniz.
- Kullanıcılar java uygulamalarını sadece bir kez yazacak ve dilediği her yerde çalıştırabilme avantajına sahip olacaktır.
- Yazdığınız uygulamaları kolayca yayabilirsiniz. Çünkü java kullanıcısı tarafından yazılan uygulamalar Java API dışında hiçbir kütüphane tarafından kullanılmadığı için, her platformda çalışacaktır.
Java kolay öğrenilebilen basit bir dildir. Genel amaçlı bir dilin bütün marifetlerine sahip olan Java; C, C++ dillerinde bulunan tüm iyi özellikleri bünyesine almıştır. Kullanıcı dostu ve hızlı bir uygulama aracı olan Java her platformda çalışabilme özelliğine sahiptir. Bu özelliği sayesinde cep telefonları, internet uygulamaları, oyun makineleri ve modern ev aletlerine kadar geniş bir yelpazede kullanılması mümkün olmaktadır. Bu sebeple Java hem programlama dili olarak görülmekte, hem de kendine has bir ortam olarak değerlendirilmektedir.