DMCA Nedir? Şikayet Bilgilendirme
DMCA Nedir ve Ne Değildir
DMCA bildirimi, telif hakkı sahipleri tarafından doğru olup olmadığına bakılmaksızın ihlalin durdurulmasını talep etmek için kullanılan basit bir yasal araçtır. İddiaları, ihlali yapmadığınızı kanıtlamanız veya durumu çözmeniz için size ivme kazandırır.
Adil görünmese de, web'de içerik çalan ve yeniden yükleyen otomatik botların sayısını düşünün. Küçük içerik üreticilerinin ve işletmelerin kitlesel olarak gerçekleşen düşüncesiz ihlalleri rapor etmesi imkansızdır, hatta siz de onlarla aynı kefeye konmuş olsanız bile.
DMCA yayından kaldırma bildirimi, ihlalde bulunan müşterilerini bilgilendiren İSS'lere gönderilir, ancak dijital yaratıcılar veya yazarlar, uyumluluk sürecini hızlandırmak istiyorlarsa DMCA bildirimlerini doğrudan web sitesi sahiplerine de gönderebilirler.
Dijital Milenyum Telif Hakkı Yasası (DMCA) Hakkında Bilmeniz Gerekenler
DMCA, internette telif hakkıyla korunan materyaller için koruma sağlayan bir Birleşik Devletler telif hakkı yasasıdır. DMCA, telif hakkı sahibinin izni olmadan telif hakkıyla korunan materyallerin yayınlanmasını veya paylaşılmasını yasa dışı hale getirir. Ayrıca, telif hakkı sahiplerinin ihlal eden içeriğin internetten kaldırılmasını talep etmelerine olanak tanır.
DMCA, bloglarda, sitelerde, yayın kanallarında, sosyal medya sayfalarında veya dijital dünyanın herhangi bir yerinde bir başkasının IP'sini kullanmanın hırsızlığa eşdeğer bir suç olduğu anlamına gelir.
Korunan bir yaratıcı eser, sahibinin münhasıran eseri dağıtma ve kopyalama haklarına sahip olduğu anlamına gelir.
DMCA Yayından Kaldırma Bildirimlerini Anlama
Sorumluluktan kaçınmak için, Google gibi İSS'ler tespit edilen eseri veya eserin bir kısmını kaldırmalı ve telif hakkını ihlal ettiği iddia edilen kişiyle iletişime geçmelidir.
DMCA Bildirimine Neler Girer
Bir DMCA bildiriminin içeriği basit olabilir. İdeal olarak, ihlal edilen belirli bir çalışmayı ve telif hakkının nasıl korunduğunu, temsilci veya telif hakkı sahibinin iletişim bilgilerini, kullanılan malzemeye izin verilmediğini belirten bir tür ifadenin yanı sıra bildirimin iyi niyetle yapıldığına ve ayrıntıların doğru olduğuna dair bir ifade içermelidir.
DMCA Bildirimi Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler
Bir DMCA bildirimi aldıktan sonra yapmanız gerekenler:
- Sorunu çözmeye çalışmak için bildirimi gönderenle iletişime geçin.
- Web sitenizde telif hakkıyla korunan materyalleri kullanmayı bırakın.
- Telif hakkıyla korunan materyalleri web sitenizden kaldırın.
- Telif hakkıyla korunan materyal kalmadığından emin olmak için web sitenizi gözden geçirin.
- Telif hakkıyla korunan materyalin gelecekte web sitenizde görünmemesini sağlamak için adımlar atın.
Adil Kullanım Doktrini Nedir?
Bu yasal ilke, telif hakkı sahibinin izni olmadan belirli durumlarda telif hakkıyla korunan materyalleri kullanabileceğiniz anlamına gelir. Doktrin, kamunun yorum, eleştiri, haber raporlama, öğretim, burs veya araştırma amacıyla telif hakkıyla korunan materyallere erişebilmesi ve bunları kullanabilmesi gerektiği fikrine dayanmaktadır.
Adil kullanım doktrini, telif hakkı ihlaline karşı bir savunmadır.
Doktrin, telif hakkıyla korunan materyallerin yorum, eleştiri, habercilik, öğretim ve araştırma gibi belirli amaçlar için sınırlı kullanımına izin vermektedir. Doktrin aynı zamanda hem telifli hem de telifsiz materyaller için geçerlidir. Doktrinin temel amacı ifade özgürlüğünü ve yaratıcılığı korumak ve işbirliğine dayalı veya ilham verici gelişmeleri veya araştırmayı desteklemek için kullanımı teşvik etmektir.
Bir kullanımın adil kabul edilmesi için karşılanması gereken beş faktör vardır. Kullanım, eleştiri, yorum, habercilik, öğretim, burs veya araştırma amacıyla gerekli olmalıdır. Kullanım ayrıca eserin pazarlanabilirliğine önemli ölçüde zarar vermeyecek şekilde yapılmalıdır. Kullanıcı ayrıca telif hakkı ihlali olmadığından emin olmak için makul adımlar atmış olmalıdır.
Profesyonel Yardım İsteyin
Şikayetçinin bildirimi geri çekmek veya telif hakkını ABD Telif Hakkı Ofisine kaydettirmesi halinde telif hakkı davası açmak için iki haftası vardır. Ancak, bazen durumlar çok karmaşık olabilir ve profesyonel destek almanız gerekebilir.
Bir DMCA bildirimi nedeniyle mahkemelik olursanız aşağıdaki cezalarla karşılaşabilirsiniz:
- Her iki taraf için tüm yasal ücretlerin maliyeti
- Ek cezai ücretler ve hasar masrafları
- Bazı durumlarda beş yıla kadar hapis cezası.
Karmaşık durumlarda bir profesyonele güvenmek, sitenizin uzun ömürlü olması için daha bilinçli kararlar almanın anahtarıdır.
Sahte DMCA Şikayetine Nasıl Karşı Koyar ve İçeriğinizi Google'a Geri Getirirsiniz?
Bir yanlışlıkla yayından kaldırma bildirimi alırsanız, telif hakkı sahibine ulaşmalı ve bildirimi iptal etmelerini istemelisiniz. Ayrıca telif hakkı sahibinin atanmış temsilcisine bir karşı bildirimde bulunabilirsiniz. Bildirimin neden bir hata olduğunu belgelerle açıkça açıklamanız gerekir.
Bir İSS Telif Hakkı İhlalini Nasıl Tespit Eder?
İSS'ler telif hakkı ihlallerini tespit etmek için bir dizi yöntem kullanmaktadır. Web sitelerini taramak ve yetkisiz dosyaları aramak için botlar kullanabilir, hak sahiplerinden gelen raporları kullanabilir veya belirli IP adreslerinin faaliyetlerini takip etmek için izleme teknolojilerini kullanabilirler.
Birçok İSS, algoritmalarını kullanarak kendi sitelerinde ve diğer sitelerde video ve müzik taramasının yanı sıra diğerleriyle yüksek benzerlik gösteren makaleler şeklinde yinelenen içeriği de tarar. Başka kelimelerle ifade etmeye izin verilir, ancak okulda olduğu gibi, kaynaklarınıza atıfta bulunmak veya benzer bir dil kullanmaktan mümkün olduğunca uzak durmak en iyisidir.
Kendileriyle doğrudan iletişime geçildiğinde, arama motoru veya hizmet sağlayıcı materyali inceleyecek ve telif hakkı yasasını ihlal edip etmediğini belirleyecektir. Eğer öyleyse, hizmet sağlayıcı materyali kaldırabilir veya erişimi engelleyebilir. Tekrar eden suçluların hesapları feshedilebilir. Bir yayından kaldırma bildirimi doğru kurallara uygunsa, DMCA site operatörünün içeriği kaldırması gerektiği anlamına gelir. İSS'lerin yayından kaldırma bildirimlerinin geçerliliğini değerlendirmediğini ve sadece içeriği barındıran taraf ile ihlal iddiasında bulunan taraf arasında bir aracı olduklarını bilmek çok önemlidir.
Karşı Bildirimde Bulunma
Bir talep sahibiyle iletişime geçmeye çalışmanız ve ilerleme kaydedememeniz durumunda, karşı bildirimler doğrudan İSS'nizle birlikte çalışan DMCA temsilcisi aracılığıyla yapılabilir.
Bölgenizde atanmış bir DMCA temsilcisi bulmak için ABD Telif Hakkı Ofisi web sitesine gidin ve adresinizi "Find a Designated Agent" kutusuna girin.
Daha sonra size en yakın DMCA temsilcilerinin listesine yönlendirileceksiniz. Bir web barındırıcısına veya İSS'ye yazarak karşı bildirim gönderebilirsiniz.
İşte dahil etmeniz gerekenler:
- Tarih
- İsim
- E-posta
- Adres
- Telefon numarası
- Çıkarılan malzemeyi tanımlayın
- Kaldırma işleminin bir hata olduğuna inandığınızı belirtin
- Federal Bölge Mahkemesi'nin yargı yetkisine rıza
- İmzanız
Adresinizin bulunduğu yargı bölgesi için Federal Bölge Mahkemesinde yargı yetkisine rıza göstermeniz ve indirilmiş bildirimi sağlayan kişi veya temsilcisinin hizmetini kabul etmeniz.
DMCA Karşı Bildirimi Sunma
Her İSS'nin genellikle DMCA taleplerini ele alan kendi temsilcisi vardır.
Karşı bildirimde bulunabilmeniz için bu acente ile temasa geçebileceksiniz.
İşte karşı bildiriminize eklemeniz gerekenler:
- İmza
- İhlal eden içerik ve nerede bulunacağı
- İyi niyet beyanı
- İletişim bilgileriniz
- Federal Bölge Mahkemesi onay beyanı
Karşı Bildirimde Bulunduğunuzda Ne Olur?
Bir karşı bildirimde bulunduğunuzda, web barındırma şirketine ve orijinal DMCA yayından kaldırma bildirimini gönderen kişiye, size karşı yapılan iddialara itiraz ettiğinizi ve materyalin web sitenizde eski haline getirilmesini istediğinizi söylemiş olursunuz.
Web barındırma şirketi daha sonra karşı bildiriminizi orijinal DMCA yayından kaldırma bildirimini yapan kişiye iletecektir. Bu kişi 10 iş günü içinde karşı bildiriminize karşı yasal bir itirazda bulunmazsa, web barındırma şirketi web sitenizdeki materyali eski haline getirecektir.
Bir telif hakkını ihlal etmediğinize inanıyorsanız, karşı bildirimde bulunabilirsiniz. Yayından kaldırma bildirimini gönderen taraf hala ihlal ettiğinize inanıyorsa, size karşı dava açmak için 14 günü vardır. Dava açılmaması durumunda, hiçbir şey olmamış gibi ihtar kaldırılır.
Günün sonunda görüntü hala onlarındır ve karşı koymak istiyorsanız haklı olduğunuzu kanıtlamanız gerekir ve denemek isterseniz bunu yapmanın en kolay yollarından bazıları bunlardır.
İçerik Çalındığında Ne Olur?
İçeriği bilerek çalarsanız, büyük olasılıkla Google tarafından cezalandırılırsınız. Bu, sitenizin arama motoru sıralamasında düşeceği ve hatta arama motoru sonuç sayfalarından tamamen yasaklanabileceğiniz anlamına gelir.
Reklam ağınızdan ve sosyal medyadan atılabilirsiniz. İtibarınız zedelenebilir. İçerik çalarken yakalanırsanız, siteden kara listeye alınabilirsiniz. Hırsızlığınızdan kaynaklanan zararlar için tazminat davası açılarak sizden ücret talep edilebilir.
Yanıtınız yasal bir belge olduğundan, herhangi bir yalanın mahkemede aleyhinize kullanılabileceğini unutmamalısınız.